Bærbar PC

UbuntuJeg synes lige jeg vil dele mine seneste oplevelser med bærbare PC”er og software.Det er ikke nogen lang og god historie, men jeg mener den vil kunne hjælpe alle øvrige Hr. og Fru Danmark med at begå sig i den endnu tættere jungle, som IT-verdenen er og til stadighed bliver hver dag.

feistyFamiliens bærbare PC (en HP Compaq Nx9020) mister pludselig”synet” en dag da Mads starter den op. De små lamper som sidder bag skærmen og lyser gennem LCD-laget var stået af – alle sammen. Der er ingen billede på skærmen, selvom man kan høre, at den kører fint i baggrunden. Jeg skilte skærmen ad, men kunne ikke umiddelbart finde ud af hvor den var gal. Når jeg tilslutter en ekstern skærm, så kommer der billede og det hele fungerer, men det hænger ikke så godt sammen med det bærbare koncept.
Da PC”en er mere end 2 år gammel og i øvrigt købt i Grønland, så er der ikke meget garanti at hente, så jeg gik på nettet for at finde en ny skærm (ja, man kan godt få løse skærme til bærbare PC”er: den kræver blot lidt snilde at sætte en ny på). Til min skræk opdager jeg at en ny skærm koster kr. 3748,- excl. forsendelse hos HP og ca. det halve på eBay (men der ønsker jeg ikke at handle). Krise! Ved opslag på IT-butikken kan jeg finde en helt ny bærbar PC til kr. 4300,- og den har endda det nye Windows Vista Home med. Beslutningen bliver efter en tænkepause på ca. 10 dage – en ny bærbar PC: en Acer TravelMate 4314 WXMi.
Jeg må lige indskyde at jeg her valgte en løsning, hvor de miljømæssige aspekter måtte vige for mere moderne teknologi.
Allerede 2 dage efter bestillingen hos IT-butikken modtager jeg den nye PC. Den bliver i hast pakket ud og startet op. Det fungerer det hele! Men efter et par dage bemærker selv ungerne at den kører langsomt og jeg må tilstå at den nok skulle have haft mere hukommelse med fra starten: den blev leveret med 512 MB. Så jeg køber mere RAM, så den nu er udstyret med 1024 MB. Så kører den straks bedre, men Windows Vista driller stadigvæk: det tager en evighed at starte op og hvis en af ungerne slukker den ved at lukke låget, så er det ikke hver gang at den efterfølgende gider at starte ordentligt op. Desuden popper der hele tiden beskeder op på skærmen, når der surfes på nettet. Alt sammen i den bedste sikkerhedsmæssige mening, men det er ikke særligt børnevenligt.
Efter yderligere nogle dage bliver jeg træt af Windows Vista. Det kan simpelthen ikke passe at det er blevet så omstændigt og langsomt at bevæge sig rundt i et nyt operativsystem. Jeg finder mange ligesindede på nettet, som også har deres kvaler og som giver gode råd, så der kan komme lidt mere fart over feltet og så brugervenligheden bliver lidt bedre.
Handsken kastes i ringen. Windows Vista og min nye bærbare PC passer ikke godt sammen: og slet ikke når ungerne også skal kunne bruge den. Windows Vista er simpelthen for tungt og omstændigt.
Jeg vender blikket mod Windows XP, det ved jeg fungerer og ungerne har det også fint med det. Alligevel vælger jeg noget helt andet: Linux (uha!) – Ubuntu distributionen.
På deres hjemside står der:Ubuntu-filosofien: at software bør være gratis, at software værktøjer bør findes på ethvert sprog, og at folk bør have ret til at redigere deres software på enhver måde.
Det lyder meget fleksibelt og lidt farligt: kan man ændre i alt, så kan der også opstå fejl i alt. Ligemeget: jeg henter en LiveCD med Ubuntu 7.04. Den installerer ikke noget men kører ved at man starter PC”en op med CD”en i og så kører hele operativsystemet fra CD-drevet. Det er ikke hurtigt, men man får afprøvet om ens hardware kan fungere med operativsystemet.
Efter et par korte tests viser det sig at det fungerer aldeles udmærket på den bærbare PC. Der er lidt knas med det trådløse netværk, men det kan løses.Derfor: jeg installerer Ubuntu 7.04 på den bærbare PC og får efter nogle dage (med lidt desperation) også det trådløse netværk til at fungere. Windows Vista ligger stadig på PC”en i en anden partition på harddisken, men Ubuntu er nu det, der startes op i som standard, når man tænder PC”en.
Den kommende tid vil vise om det er et klogt valg. Men jeg kan ikke se at der er andre valg: Windows Vista kører bare ikke ordentligt på den PC, som jeg har købt.Jeg kan ikke lade være med at tænke tilbage på Windows ME som i sin tid skulle have afløst Windows 98, men som i stedet endte med at lide en stille død. Windows ME havde også gevaldige problemer med meget udstyr og PC hardware.

Skriv et svar