Første skoledag

Så er sommerferien slut og hverdagen er atter startet.
Jakob og jeg er startet på arbejde igen.
Mads og Mathilde er startet i skole, på fritidshjem (Aqqaluk) og i skolepasning (Miki).
For Mathilde er det farvel til børnehaven (Nuka) og goddag til skolen (Qorsussuaq).
Første skoledag blev onsdag den 10. august kl. 13. Hun mødte op sammen med en masse andre forventningsfulde og spændte nye skoleelever. Flere af især de grønlandske piger og drenge havde nationaldragter på i dagens anledning. Mathilde havde fået en ny kjole på, som hun var ganske tilfreds med.
En nationaldragt er en kostbar sag især til en pige. Det er et stort arbejde som selvfølgelig koster en masse penge. Det er selvfølgelig op til den enkelte, hvad man vælger. Vi valgte ikke at købe en, dels fordi den er dyr og dels fordi vi ikke er grønlændere. Jeg har fuld forståelse for dem der vælger den. Det afhænger selvfølgelig også af hvilken betydning man ligger i det. Kultur, tradition, relation o.s.v. Der bliver ikke kigget skævt til en for sådan er grønlændere ikke. Ikke så meget snobberi. Et lille sidespring…….
Første skoledag er en stor dag på Grønland som vel nok kan sammenlignes med en rund fødselsdag eller konfirmation.
Mange af familiemedlemmerne var også mødt op i nationaldragter, så det er lidt af et tilløbsstykke. Foruden den nye skoleelev var der også mor, far, søskende, onkler, tanter, bedsteforældre, venner, bekendte o.s.v.
Skoleinspektøren bød de nye elever velkommen og holdt en lille tale. Derefter blev de råbt op og skulle så gå op og hilse på skoleinspektøren og de nye klasselærerinder. Der blev selvfølgelig klappet og hujet for dem allesammen. En meget speciel og nærmest højtidelig stemning. Rørende.
Derefter gik vi ud i skolegården, hvor der var mulighed for at tage billeder af de nye klasser. Der var også en prof. fotograf tilstede som tog klassebilleder, som man så kan købe for 50 kr., så det skal jeg ned og hente idag.
Mathilde ser nok lidt knotten ud på de første billeder, jeg har taget, for hun var utilfreds med, at hun var kommet i 1.b og ikke i 1.a. ! Det er dog gået over igen.
Da fotoseancen var slut, gik elever og forældre ind i den nye klasse. Her fik vi lidt informationer og så var den time slut !
De fleste skulle hjem og holde kaffemik. Det er der tradition for. Vi valgte istedet at gå ud og spise om aftenen på byens thai-restaurant. Så har vi sagt til Mathilde at vi holder lidt ekstra for hende, når hun har fødselsdag til december.
Alt i alt en begivenhedsrig dag som jeg tror, vi vil huske tydeligt.
Baaj aamma takussaagut

Skriv et svar