Hvordan ændrer jeg størrelsen på flere digitale billeder i én arbejdsgang?

På markedet for digitalkameraer er forbrugeren stillet overfor flere og flere kameraer som hele tiden bliver lanceret med højere og højere opløsning, stadig til en overkommelig pris. Det store spørgsmål er om det virkelig altid er nyttigt at have f.eks. et 12MB eller 14 MB JPEG-billede?
Hvis billederne skal på en foto-blog eller lignende, så bliver det hurtigt trangt med diskplads og måske er det derfor bedre at ændre på størrelsen af opløsningen på billederne fremfor at skaffe mere plads. Selvfølgelig kan billederne være nyttige i 12MB eller 14MB hvis man har planer om at få det på papir.
I linux kan man nedskalere billederne ved at reducere billedets opløsning og størrelse med værktøjet der findes i ImageMagick programmet.
Det drejer sig om mogrify der er et kommandolinje værktøj som afvikles i en terminal.
ImageMagick installeres i Ubuntu og Debian via kommandoen
sudo apt-get install ImageMagick
herefter kan billederne nedskaleres med kommandoen
mogrify -resize 3000X3000 -verbose *.JPG
Der skelnes mellem store og små bogstaver i filendelsen. Der kan angives en enkelt fil eller flere filer i henhold til filnavnet. * er et wildcard der betyder alle filer i det pågældende filkatalog.
Opløsningen på 3000 × 3000 betyder, at billederne kommer til at have højst 3000px på den længste side. Den anden side af billedet vil blive ændret i overensstemmelse hermed og proportionerne vil blive bevaret.
Alle valgmuligheder i mogrify kan ses med kommandoen
mogrif

Skriv et svar