Sony Ericsson X10 mini pro

Jeg har lige købt mig en Sony Ericsson X10 mini pro.
Den var fra starten rigtig god til at sluge hele opladning på batteriet i løbet af 6-12 timer.
Så jeg synes det blev tid til at optimere på batteriforbruget.
Sony Ericssons hjemside har de opgivet batterilevetiden til følgende (som oplyst da jeg checkede den 12. december 2010):

Netværk Taletid
(op til)
Standbytid
(op til)
GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 4 timer 285 timer
UMTS/HSPA 900/2100 3 timer 30 min 360 timer
UMTS/HSPA 850/1900/2100 3 timer 30 min 360 timer

Men her tror jeg at man kun har målt på selve radio/batteri-delen af telefonen. I virkeligheden er batterilevetiden meget lavere da telefonen kører Android som belaster telefonens CPU, RAM osv.
Med de nedenstående tip har jeg kunnet få ca. 4 dages standby og 1-1½ times taletid. Min påstand er at du aldrig nogensinde vil kunne opnå de oplyste værdier fra Sony Ericsson. Læg også mærke til at de i specifikationen skriver “op til”.
Her er nogle af mine tip som jeg vil opdatere i takt med at jeg finder ud af mere:
1. Android software.
Det allerførste du skal gøre er at opdatere din telefon med den seneste software. Den 31. oktober 2010 udkom Android 2.1 til telefonen.
Her den 12. februar 2011 har jeg fået lagt ny software på telefonen og den har nu version 2.1-update 1
2. Batteriet.
Når man modtager telefonen så skal batteriet motioneres lidt inden det når sin fulde kapacitet.
Efter 4-5 af- og opladninger holder batteriet langt bedre – så motionér batteriet.
Det fungerer bedst ved at oplade på batteriet når telefonen er slukket.
Der er mange meldinger ude på nettet om, at når batteriet er kørt helt fladt, så kan man opleve at besked indikatoren blinker rødt og at telefonen er helt død. Det har jeg også prøvet med min X10 mini.
Jeg har ikke fundet den præcise løsning på problemet, men jeg fandt ud af, at man kan genstarte telefonen (hvis den hænger fast) ved at holde tænd/sluk knappen nede i mere end 5 sekunder. Jeg gjorde det samtidigt med at opladeren var tilsluttet. Efter ca. 1-2 minutter vågnede telefonen op igen og viste at der blev ladet op på batteriet.
Der er andre derude med blinkende rød lampe, som måtte sende den til reparation hos forhandleren. Andre har fundet ud af at det hjalp at opdatere telefonens software.
3. Facebook
Slå automatiske facebook opdateringer fra og opdater manuelt. Det er lidt kedeligt – ja – men det sparer en del strøm.
4. Skru ned for lysstyrken i skærmen
Gå til Indstillinger -> Lyd og visning -> Lysstyrke
Skru ned for lysstyrken og spar (masser af) strøm.
5. Få skærmen til at slukke hurtigere
Gå til Indstillinger -> Lyd og visning -> Timeout for skærmen
Sæt skærmens timeout til 30 eller 15 sekunder.
6. WiFi og Bluetooth.
Når du ikke anvender WiFi og Bluetooth så sluk for det. Det bruger strøm på at scanne efter enheder selvom du måske ikke har brug for det.
7. Slå 3G fra
3G mobilt netværk æder seriøst på batteriet, så slå det fra.
Gå til Indstillinger -> Trådl. kontrolelementer -> mobilt netværk -> Netværkstilstand
Vælg Kun GSM
(Efter min mening er 3G netværket en af de opfindelser der aldrig burde være implementeret – tænk på hvor mange batterier der dagligt bliver opladt på grund af den dårlige energiomsætning netværket giver anledning til – de fleste forbrugere kan sagtens klare sig med GSM, GPRS/Edge – jeg synes 3G er en miljøkatastrofe).
8. Slå placering fra
Gå til Indstillinger -> Sikkerhed og Placering -> Brug trådløse netværk
Kontrollér at der ikke er sat hak udfor Brug trådløse netværk. Hvis du slår placering fra så kan du opleve at programmer som Google maps, Foursquare m. fl. spørger om du vil slå placering TIL for at få fuldt udbytte af programmerne.
9. Slå automatisk synkronisering fra
Gå til Indstillinger -> Datasynkroinisering
Fjern hak i Autom. synkronisering og overvej om du vil have hak i Baggrundsdata. Hvis du fjerner hak i Autom. synkronisering, så skal du f.eks. selv huske at synkronisere din Gmail mail og kalender. Til gengæld bruger telefonen ikke strøm og penge på konstant at kigge efter nye mails.
10. Slå RoadSync fra
Hvis du ikke har planer om at hente mail/kalender informationer fra en Exchange server, så skal du slå RoadSync fra.
Gå ind i Android Market og hent programmet Startup Auditor. Indefra Startup Auditor kan du disable at RoadSync starter op når du tænder telefonen.
11. Kontroller de kørende programmer på telefonen.
Gå ind i Android Market og hent programmet Advanced Task Killer (Free).
Du kan stoppe (unødvendige) kørende programmer med Advanced Task killer og du kan konfigurere programmet til automatisk at stoppe kørende programmer med jævne mellemrum. Det vil også nedsætte strømforbruget på telefonen.
12. Leveringsrapporter på SMS
Der findes flere steder på nettet historier om at brugere med X10 mini og X10 mini Pro betaler dobbelt for SMS’er fordi at funktionen leveringsrapport som standard er slået til på telefonen. Det vil sige man betaler for at sende en SMS og så betaler man også for at få besked om at SMS’en er blevet leveret. Det afhænger selvfølgelig af din mobiludbyders prispolitik.
Hvis du ikke ønsker leveringsrapporter så
Gå til Indstillinger -> Sony Ericsson -> Beskeder
Fjern hak udfor Leveringsrapport
13. Log ud af Google Talk
Jeg opdagede ved en tilfældighed at Google Talk automatisk logger på, hvis man har konfigureret sin telefon med sin Gmail-konto.
Så hvis man vil spare lidt strøm og datatrafik så log ud af Google Talk.
Når Google Talk kører, så tryk på menu tasten -> vælg flere -> Log ud
Hvis du senere ønsker at anvende Google Talk til at kommunikere med, så skal du blot starte programmet – så logger programmet automatisk på.
14. Forbindelse af PC til internet gennem telefonen
Sony Ericssons PC companion program viser kun de funktioner telefonen understøtter. Her er det så herligt at opdage at PC Companion ikke understøtter modem funktionalitet til Android telefoner. Doh! Derfor får man heller ikke muligheden for at forbinde til internettet i PC Companion, når X10 mini Pro tilsluttes.
Derfor skal man en tur på Android Market for at finde Easy Tether og du kan ligeså godt vælge købe-versionen, da gratis-versionen efter et stykke tid lukker af for visse protokoller, som f.eks. https og instant messaging.
Jeg er begyndt at overveje om denne telefon i virkeligheden er anvendelig til andet end blot SMS og telefonsamtaler – ligesom den Sony Ericssom Elm jeg allerede har i forvejen. Bortset fra at Elm holder 10-12 dage på en opladning.
Min private vurdering af X10 mini pro er at den design- og funktionsmæssigt er en fantastisk telefon. Men energimæssigt (og med tanke på vores miljø) er telefonen en katastrofe.

13 meninger om “Sony Ericsson X10 mini pro”

 1. Hej Jakob.. nu tænker jeg lidt efter jeg har fået min X10 mini Pro.. motionere batteriet som lad det helt op, kør den flad og lad helt op igen 5 gange?
  Også om der er et min. timer den skal sidde til opladning første gang?
  Mvh. Dennis K.

  1. Hej Dennis,
   Ja, det fungerede ihvertfald med min X10 mini. Første gang man oplader den, så er det meget afhængigt af hvor meget batteriet er opladet “fra fabrikken”. Generelt tager det ikke ret lang tid at oplade, hvilket jo skyldes at batteriet kun er på ca. 950 mAh

 2. Jeg spurgte lige en Supporter fra Sony-E. og han siger lige meget hvad skal jeg lade den 2.5-3 timer og så er det max..
  Minder lidt om min iPod Touch hvor man osse kunne lade den på 3-4 timer og så var ens batteri helt fuldt og maximeret. 🙂

 3. Eneste anke er punkt 11. Jeg vil opfordre folk til at søge på Google desangående.
  Med mindre der er tale om fejlbehæftede programmer, kan punkt 11 nærmest beskrives som en punkteret myte.
  Long story short: Du risikerer at gøre telefonen ustabil, plus at programmer der er lukket ned efter lidt tid vil forsøge at starte op igen, hvilket bruger (mere) strøm.
  Ellers rigtig godt nytår.

 4. Hej. 🙂
  Jeg tabte min X10mini pro i toilettet for 3 uger siden. den virkede ikke til at starte med men så pludselig begyndte den at virke igen.. Igår slukkede jeg den så, og kunne ikk tænde den igen, den blinker bare rød når jeg trykker på tænde knappen, tror i den mangler et nyt batteri eller hvad kan det være? 🙂

  1. Hej Camilla
   Når elektronik under spænding udsættes for vand, så sker det ofte at både elektronik og energiforsyning tager fysisk skade. I nogle tilfælde kan man være heldig hvis man hurtigt fjerner batteriet efter at telefonen har fået vand at elektronikken overlever hvis den får lov til at tørre.
   /Jakob

 5. Hej.
  jeg synes bare det er mærkeligt, at den har virket i lang tid nu efter den fik vand, også pludselig at den ikke virker igen.. men tror du at det vil hjælpe at købe et nyt batteri til den eller hva mener du jeg skal gøre? 🙂

  1. Hej Camilla
   Jeg fik ikke lige svaret dig. Der sker det ved vandindtrængen i elektronik, at der godt kan starte en korrosionsproces, dvs. metallet i telefonen og omkring de elektriske komponenter kan begynde at ruste og det vil i nogen tilfælde ændre på komponenternes egenskaber. Jeg gætter på at du ikke fik tørret telefonen grundigt og hurtigt nok.
   Jeg ved ikke om du skal lede efter en ny telefon, men det ville jeg selv gøre. Jeg tvivler på at det er nok at købe et nyt batteri.

  1. Hej,
   Ja, altså min oplevelse er, at det tager ret kort tid at oplade X10 Mini Pro i forhold til andre Smartphones. Første gang man oplader den tager det 2-3 timer og ellers tager det omkring 1½ time.
   Jeg ved så ikke om det er det almindelige.
   /jakob

 6. Hej. får et halvt år siden tabte jeg min mobil i toilettet (x10 mini pro). jeg samlede den hurtigt op, og tog batteriet ud. Efterfølgende sad jeg 3 timer over min brødrister, og varmede telefonen. over kameralinsen blev der ved med at være vand, men da jeg fik det fjernet, lod jeg den hvilke natten over. Siden har den virket godt nok, den har faktisk været bedre end da jeg fik den, indtil den så begyndte at slukke mange gange. Her i starten af december ville den lige pludselig ikke lade op mere. Når jeg sætter den i nogen gange, vil den pludseligt godt, og somme tider er den ladt helt op, og jeg får åbnet den. Den løber desværre bare hurtigt tør for strøm. – Ville jeg kunne tillade mig at sende den rep, efter den har været i vand, selvom der så ikker er garanti. Har hørt at mange x10mini pro´er ikke har ville oplade, og laver det samme som min. På forhånd tak for hjælpen 🙂

  1. Hej Sandra,
   Ja, selvfølgelig kan du sende den til rep. Du får blot en regning der skal betales 🙂 Det er muligt at batteriet eller ladekredsløb i telefonen er stået af. Hvis du kan låne et lignende batteri (BST-38) fra en anden telefon, så kunne du prøve at bruge det i din telefon. I nogle tilfælde er det batteriet der står af. Batteriet har desværre ikke ubegrænset levetid og efter en antal opladninger vil man ikke længere kunne lade batteriet ordentligt op. Typisk er der 2 års garanti på batteriet fra fabrikanten og det er min erfaring at mobilbatterier kan holde til ca. 1000 opladninger før det trænger til en udskiftning.

Skriv et svar