2005 – årets software anmeldelse

laptopI det forløbne år har jeg stiftet bekendtskab med gammel software i nye versioner og for mig helt ny software, som jeg gerne vil give et par ord med på vejen.
Min alt overskyggende interesse i øjeblikket er CMS-software af Open Source typen, som ikke koster penge. CMS-software er kort fortalt systemer, der indeholder den basisfunktionalitet man har behov for til f.eks. en hjemside, sådan at man kan koncentrere sig om indhold i stedet for at sidde og nørde med at programmere. Min begejstring falder på Mambo/Joomla, hvor jeg selv anvender Mambo til min egen hjemside.
Til vores rejsedagbog har jeg flyttet det hele over på et mere enkelt system kaldet b2evolution. Det er nemt at installere og konfigurere og det har præcist den funktionalitet man kan ønske sig i et blog-system. Udviklerne af systemet praler med “multilanguage, multiblog”-funktionalitet og det er ikke engang løgn.
Der er et lille “men” ved den ovenstående software (mambo, joomla og b2evolution med flere). De danske oversættelsestekster er mildest talt bagud (aldrig til seneste version) og på nogle områder er de sprogligt meget svage. Jeg har brugt tid på at rette op på de danske oversættelser og griber mig selv at ville droppe det danske og anvende engelsk i stedet for. Det kan være svært at finde de rigtige gloser på dansk så det også lyder fornuftigt. Det kommende år vil jeg prøve at gøre de danske oversættelser bedre/færdige og så få dem distribueret til de forskellige systemudviklere.
Vores fotoalbum kører i Jalbum, som er software, hvor man kan sætte et fotoalbum op med fotos, tekster, layout m.m. på sin egen computer inden det overføres til ens web-server. Det er lidt smart.Desværre anvender Jalbum Java, hvilket jeg overhovedet ikke bryder mig om (men finder mig i). Java er et programmeringssprog, der er laaaannngggsomt og besværligt, fordi der findes og anvendes forskellige versioner af java.
Derudover er Firefox (browser), OpenOffice (kontorapplikationer) og Thunderbird (mail-klient) ankommet i nye versioner i det forløbne år og jeg anvender dem stadig som standard på alle de PC”ere, hvor jeg har min gang 🙂
I løbet af året er jeg også blevet meget glad for Photofiltre, som er et billedbehandlingsprogram, der kan det man har brug for og ikke mere.
Når det gælder operativsystemer bliver jeg stadig overrasket, hver gang Fedora Core Linux udkommer i en ny udgave. Seneste udgave er Fedora Core 4, hvor der er så mange forbedringer, at jeg mener den interesserede PC bruger bør forsøge sig med en Fedora installation ved siden af Windows på PC”en. Hvis man vil alt andet end at spille computerspil, så er Fedora et reelt alternativ til windows på hjemme PC”en. Men inden du forsøger dig med linux første gang, så spørg lige en person som har prøvet det, så du ikke får ødelagt nogen på din eksisterende installation.
Der er også software jeg er blevet godt og grundig træt af. Jeg anvender stort set ikke Skype (IP-telefoni) mere. Der er altid ged i lyden, programmet fylder ad h… til, når det kører i baggrunden på ens PC. Sjovt nok anvender jeg kun vores IP-telefon fra Musimi hjemmefra, mens det at ringe op fra PC”en er faldet helt i baggrunden.Et andet program jeg også er helt holdt op med at anvende er Internet Explorer. Det er de seneste år faldet mere og mere bagud i udviklingen og mangler mange af de nye funktioner, som de konkurrende internet browsere tilbyder. Microsoft hviler vist for meget på tidligere tiders successer.